tiistai 14. toukokuuta 2013

Mitä valokuva maksaa?

Luento valokuvan ja kuvan valmistamisen hinnasta herätti ajattelemaan viime keväistä opinnäytetyötäni. Opinnäytetyöni oli soolotanssiteos, jossa halusin käyttää sekä käsiohjelmassa että lavalla valokuvaa. Ystäväni, valokuvaaja Heikki suostui auttamaan kuvien kanssa. Ilmaiseksi, tottakai? No, ehkä ajatuksena taustalla on, että tulevaisuudessa kykenen palkkaamaan ammattilaisystäväni töihin. Muuten nimittäin saattaisi hävettää jälkikäteen teetetty työmäärä. Varsinainen ystävän palvelus!

Oksakruunun kuvat, hinta-analyysi:

koko prosessiin kuluva aika: n. neljä päivää, jos laskee suunnitteluun/kuvaukseen ja käsittelyyn kuluneen ajan.

-valmistelu/suunnittelu: jaettu (moodboard). Olimme kuvaajan kanssa eri paikkakunnilla, joten helpoin tapa välittää kuviin haluttu tunnelma, oli moodboard. Itseasiassa innostuin tästä valokuvaajien käyttämästä suunnittelumuodosta niin, että se siirtyi osaksi tanssillisen opinnäytetyöni suunnittelua. Lähestyin siis liikettäkin kuvien kautta.

-kuvaus: Ajelimme yhden päivän ajan Viikissä ja Arabiassa etsien sopivia pusikoita kuvien taustaksi. Heikki halusi kuvata filmille ja osallistuin niiden aiheuttamiin kustannuksiin. Sovimme hinnoista etukäteen.

-käsittely ja jälkityöt: Heikillä meni pari viikkoa kuvien viimeistelyyn. Ennen sitä kävimme kuvat yhdessä läpi ja valitsin ne, jotka halusin muokattuina osaksi lopputyösooloni. Valitsimme joukosta myös käsiohjelmakuvan. Työaikaa kului yhteensä noin pari päivää.

-Auto: Heikki hoiti, en maksanut bensasta mitään....

-Kahvit/eväät: Minä tarjosin.

käyttötarkoitus/-alue/-aika
- käsiohjelma
- esityksissä heijastettavaksi
- kirjallinen lopputyö
- facebook?

Voidaan katsoa, että sain kuvien mukana niiden jatkuvan ja vapaan käyttöoikeuden. Tottakai, jos haluaisin lähettää kuvia eteenpäin tai käyttää niitä jossain aivan muussa yhteydessä, kysyisin ensin kuvaajan lupaa. Kuvilla tienaaminen tai niiden muokkaaminen ei kävisi edes mielessäni.

Alla Heikki Kasken ottama kuva, jota käytin eri tavoin rajattuna mm. esityksen markkinointimateriaaleissa.


Luulin aluksi, että osaisin heittää hatusta arvion kuvausprosessin ja lopullisten kuvien hinnasta. Huomasin sen kuitenkin olevan yllättävän vaikeaa. Luulen, että jos ystävä olisi halunnut laskuttaa "vähän" olisi hän pyytänyt kuvista töineen 300 euroa yhteensä. Tuskin ainakaan enempää...   

Luennolta jäi mieleen se, että kuvauspalvelut kannattaa kilpailuttaa ja sopimusten kanssa olla tarkka, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä laskutusvaiheessa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti