maanantai 6. toukokuuta 2013

Sommittelusta.










Luin Moodlesta sommittelua käsittelevät artikkelit ja eksyin selailemaan omia kuvatiedostojani kriittisemmin. Älypuhelimen ansiosta kuvaamiseni on "lähtenyt lapasesta", mutta osittain hyvälläkin tavalla. Kuvia tulee räpsittyä arkisista asioista, pääasiassa ympärillä olevista ihmisistä. Löysin kuvien joukosta muutaman julkaisukelpoisen, josta henkilökohtaisesti pidän. En osaa sanoa ammattilaisen mielipidettä, mutta kaikkia kuvaustilanteita on yhdistänyt oma inspiraatio vallitsevasta hetkestä. Jokin visuaalinen ärsyke, pääasiassa värit inspiroivat minua. Kuvattavien persoonien tullessa esiin ja henkilöiden ollessa ns. rennossa tilassa, kuvat onnistuvat parhaiten. Tämä on osittain kännyköiden ansiota. Se kun on paljon vähemmän pelottava kapistus kuin kömpelö järkkäri.

Kultainen leikkaus: Kultainen leikkaus saadaan, kun jana jaetaan kahteen osaan niin, että lyhyemmän osan suhde pidempään osaan on sama kuin pidemmän osan suhde koko janaan. Kultainen leikkaus on kuvataiteessa ja arkkitehtuurissa sommittelun perussääntöjä. Muodot, joissa esiintyy kultainen leikkaus, koetaan yleisesti esteettisesti miellyttäviksi.  (Lähde: Wikipedia, 6.5.2013)
Kultainen leikkaus on minulle tuttu termi esitystaiteesta. Ei ole sattumaa, että aseteltaessa asioita lavalle puhutaan usein kultaisen leikkauksen hyödyntämisestä.

Esimerkki kultaisesta leikkauksesta levynkannen kuvassa:


Tykkään levynkansista, koska ne kertovat usein niiden sisään pakatusta musiikista. Minulla on toisinaan tapana lainata kirjastosta levyjä pelkkien kansien perusteella. Olen löytänyt paljon uutta hyvää musiikkia kansien perusteella. Kannet ovat isossa osassa kuvitettaessa levyn sisältöä ja luotaessa artistin profiilia. Ne voivat tuoda lisävahvistusta musiikkiin, luoda kontrasteja, selittää ja myydä. Anna Puun levynkansi tukee hyvin artistin imagoa ja värittää levytettyä musiikkia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti